Aanvallers maken misbruik van Microsofts Quick Assist om organisaties met ransomware te infecteren, zo meldt Microsoft. Quick Assist is een programma van Microsoft waarmee gebruikers hun Windowscomputer of Mac met iemand anders op afstand kunnen delen. Zo kan deze andere persoon het betreffende systeem op afstand volledig overnemen.

Volgens Microsoft bellen de aanvallers slachtoffers op, waarbij ze zich voordoen als medewerkers van de automatiseringsafdeling of Microsoft en proberen dan via Quick Assist toegang tot het systeem van het slachtoffer te krijgen. Zodra de aanvallers toegang hebben installeren ze malware zoals QakBot en tools waaronder ScreenConnect, NetSupport Manager en Cobalt Strike.

Via deze tools en malware proberen de aanvallers zich lateraal door het netwerk van de organisatie te bewegen om uiteindelijk de ransomware uit te rollen. Microsoft adviseert organisaties om Quick Assist en andere remote management tools te blokkeren of te verwijderen als die niet binnen de bedrijfsomgeving worden gebruikt. Tevens moeten hun organisaties hun personeel voorlichten over social engineering en helpdeskfraude.

Bron: security.nl