Binnenkort kun je in Google kunstmatige intelligentie gaan gebruiken. De zoekmachine kan dan jouw vragen beantwoorden, zonder dat jij nog op andere websites hoeft te kijken. Handig, maar ook een zorgelijke ontwikkeling, vinden experts.

De update waarmee Google binnenkort komt heet AI Overviews. “Je kunt binnenkort alles vragen waar je aan denkt of wat je gedaan moet krijgen”, zegt Liz Reid, de baas van het zoekmachineteam.

Na de update kun je bijvoorbeeld aan Google vragen: “Hoe maak je een stoffen bank schoon?”. De zoekmachine presenteert dan verschillende manieren om schoon te maken op basis van wat diverse websites adviseren.

Dat is voor gebruikers erg handig. Je hoeft niet meer door websites te scrollen om het antwoord op jouw vraag te vinden. Voor websites kan de update nadelig uitpakken, zeggen experts tegen NU.nl.

“Waarom zou je nog informatie op je website zetten als Google ermee aan de haal gaat”, zegt Ard-Pieter de Man. De Man is hoogleraar management aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De update van Google ondermijnt volgens hem de reden om een website te hebben.

Google-update mogelijk nadelig voor andere websites

Het komt regelmatig voor dat techbedrijven eigen diensten bevooroordelen op die van concurrenten. Bijvoorbeeld door eigen diensten prominenter op de website te zetten.

“De AI-blurb (het korte samenvattinkje, red.) van Google trekt de gebruiker die op zoek is naar informatie op het internet verder in in ecosysteem van Google”, vreest Maarten Pieter Schinkel. Hij is hoogleraar mededingingseconomie en regulering aan de Universiteit van Amsterdam.

Zolang jij op de website van Google blijft, kan de zoekgigant geld aan jou verdienen. Daarom probeert de zoekmachine jou zo lang mogelijk op zijn website te houden. De nieuwe update draagt daar waarschijnlijk aan bij, denken beide experts.

Google-update is nadelig voor concurrentie

Door de update van Google is er mogelijk geen reden meer om nog door te klikken naar een website, denkt De Man. Daardoor krijgen websites minder bezoek en minder inkomsten. Dat is slecht voor de concurrentie en innovatie.

Als de update van Google nadelig uitpakt voor website-eigenaren, wordt het heel interessant wat zij gaan doen, zegt De Man. “Als alle website-eigenaren hun website sluiten, waar haalt Google dan zijn informatie vandaan?”

Concurrentie zal reageren

Anderzijds zorgt concurrentie ook voor een reactie, verwacht De Man. “Als Google alles naar zich toetrekt, bedenken website-eigenaren manieren om dat te voorkomen of ongedaan te maken”.

Dat geldt ook voor gebruikers. “Google kan het ook te bont maken en te veel verstoringen in de zoekresultaten introduceren”, zegt Schinkel. “In zo’n situatie stappen gebruikers over naar een andere zoekmachine, die wél onverstoorde resultaten geeft.”

Het probleem is dat Google ‘erg groot en goed is’, onderstreept Schinkel. “Een alternatieve zoekmachine kan maar moeilijk tegen Google opboksen.”

Beide hoogleraren zijn benieuwd hoe bijvoorbeeld de Europese Commissie gaat reageren op de Google-update. Met nieuwe techwetten zoals de DMA en de DSA probeert de toezichthouder de macht van techbedrijven te beteugelen en concurrentieverstorend gedrag te voorkomen.

Google ziet kansen voor iedereen

“We zien dat mensen AI Overviews gebruiken als startpunt om het web te verkennen”, zegt Google in een reactie. “Met AI Overviews tonen we meer links en links naar een breder scala aan bronnen op de resultatenpagina”. Volgens het bedrijf “ontstaan daardoor nieuwe kansen om content te ontdekken”.

Google ziet naar eigen zeggen dat mensen de zoekmachine hierdoor vaker gebruiken en tevredener zijn met de resultaten. “Dat is positief, want door de zoekmachine verder te verbeteren en te laten groeien, kunnen we ook meer verkeer naar websites sturen”, zegt de woordvoerder van het bedrijf.

 

Bron: nu.nl