Google waarschuwt voor een kritieke kwetsbaarheid in Android waardoor apps en lokale gebruikers zonder aanvullende permissies hun rechten kunnen verhogen. Het probleem is verholpen in Android 14. Beveiligingslekken waardoor aanvallers, gebruikers of malafide apps met toegang tot een systeem hun rechten kunnen verhogen, ook wel aangeduid als escalation of privilege, worden meestal niet als kritiek bestempeld.

In het geval van het beveiligingslek CVE-2024-23706 is dat wel het geval. Het probleem bevindt zich in het System-onderdeel van Android en is de enige kritieke kwetsbaarheid in Android die Google tijdens de patchronde van mei heeft verholpen. De overige 28 beveiligingslekken hebben een lagere impact, aldus het techbedrijf.

Patchniveau

Google werkt met zogeheten patchniveaus, waarbij een datum het patchniveau weergeeft. Toestellen die de mei-updates ontvangen zullen ‘2024-05-01’ of ‘2024-05-05’ als patchniveau hebben. Fabrikanten die willen dat hun toestellen dit patchniveau krijgen moeten in dit geval alle updates van het Android-bulletin van mei aan hun eigen updates toevoegen, om die vervolgens onder hun gebruikers uit te rollen. De updates zijn beschikbaar gesteld voor Android 12, 12L,13 en 14.

Fabrikanten van Androidtoestellen zijn volgens Google tenminste een maand geleden over de nu verholpen kwetsbaarheden ingelicht en hebben in die tijd updates kunnen ontwikkelen. Dat wil echter niet zeggen dat alle Androidtoestellen deze updates zullen ontvangen. Sommige toestellen worden niet meer met updates van de fabrikant ondersteund of de fabrikant brengt de updates op een later moment uit.

Bron: security.nl