Google heeft een beveiligingsupdate uitgerold voor een actief aangevallen zerodaylek in Chrome. Het is de derde zeroday die tegen gebruikers is ingezet en dit jaar door het techbedrijf is verholpen. Het beveiligingslek, aangeduid als CVE-2024-4671, bevindt zich in het ‘Visuals’ onderdeel van de browser.

De impact van de kwetsbaarheid, is als “high” beoordeeld. Het gaat in dit geval om beveiligingslekken waardoor een aanvaller in het ergste geval code binnen de context van de browser kan uitvoeren. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld data van andere websites te lezen of aan te passen en zo gevoelige informatie van gebruikers te stelen. Ook kwetsbaarheden om uit de Chrome-sandbox te ontsnappen vallen hieronder.

Beveiligingslekken met het stempel “high” zijn op zichzelf niet voldoende om een systeem over te nemen. Hiervoor zou een tweede kwetsbaarheid zijn vereist, bijvoorbeeld in het onderliggende besturingssysteem. Google geeft geen details over de doelwitten van de waargenomen aanvallen en hoe ze precies plaatsvinden. De kwetsbaarheid werd door een niet nader genoemde onderzoeker gerapporteerd.

Google Chrome 124.0.6367.201/.202 is beschikbaar voor macOS en Windows. Voor Linux is versie 124.0.6367.201 verschenen. Updaten zal op de meeste systemen automatisch gebeuren. Dit kan in het geval van actief aangevallen kwetsbaarheden echter tot zeven dagen duren. Gebruikers die direct de update willen ontvangen zullen een handmatige controle moeten uitvoeren. Voor gebruikers van Microsoft Edge, dat net als Chrome op Googles Chromium-browser is gebaseerd, is nog geen update beschikbaar.

Bron: security.nl