Supermarktketen Dirk van den Broek gaat personeel in tientallen winkels uitrusten met een bodycam. Dit moet volgens de supermarktketen onveilige incidenten in de winkels tegengaan. “Het doel van Dirk is de-escaleren. Ervaringen in de sector (en daarbuiten) wijzen uit dat de bodycams met scherm, waardoor iemand op beeld geconfronteerd wordt met het eigen gedrag, de-escalerend werken”, zo laat het bedrijf in een verklaring weten.

Vorig jaar werd er al met een bodycam getest. Nu is besloten om in veertig winkels personeel van bodycams te voorzien. “Wanneer een onveilige situatie dreigt te ontstaan, kan een van de getrainde medewerkers van een Dirk-winkel daar de bodycam aanzetten. De medewerker vertelt aan de betreffende persoon dat de bodycam aangezet wordt. Vanaf dat moment neemt de bodycam beeld en geluid op, maar ziet de persoon in kwestie ook zichzelf terug”, aldus het bedrijf.

Vanwege de bodycams heeft de supermarktketen ook het privacybeleid aangepast. Daarin staat dat beeld- en geluidsopnamen die worden gemaakt met een bodycam, veertien dagen worden bewaard als er geen aangifte wordt verwacht of 28 dagen als te verwachten valt dat er aangifte gedaan wordt of gedaan is. Net als met de beelden van beveiligingscamera’s kunnen ook de bodycambeelden in het belang van een politieonderzoek worden overgedragen aan de politie. Daarna worden de beelden alsnog verwijderd.

“Als supermarkt staan wij midden in de samenleving en hebben daarmee een verantwoordelijkheid voor klanten en onze medewerkers. Voor preventie hebben we altijd gebruikgemaakt van cameratoezicht in de winkels. De bodycams zijn voor ons een aanvulling op de werkvloer om dreigende situaties snel te de-escaleren, want elk incident is er één te veel voor onze collega’s en klanten”, laat directeur Marcel Huizing weten.

Bron: security.nl