De mobiele telefoon gaat dit jaar de pinpas verdringen aan de kassa. Dat verwachten De Nederlandsche Bank (DNB) en de Betaalvereniging Nederland na gezamenlijk onderzoek.

Afgelopen jaar is er al een stuk vaker afgerekend met de telefoon. In 2022 werd 21 procent van de kassabetalingen gedaan met een mobiel, een jaar later was dat 29 procent. De verwachting is dat contactloos betalen met mobiel dit jaar de meestgebruikte betaalwijze wordt.

Insteken bij grote aankopen

Contactloos betalen met de pinpas wordt nu nog het vaakst gedaan, zo blijkt uit het onderzoek. Bij 8 procent van de betalingen wordt de pinpas in het pinapparaat gestoken. Dat gebeurt vooral bij grote aankopen, vermoedelijk omdat het lange tijd bij de meeste banken verplicht was om bij bedragen boven de 50 euro de pinpas erin te steken. Hoewel die verplichting bij sommige banken is verdwenen, blijven consumenten dat nog doen.

Voor kleine bedragen wordt er vaker contant afgerekend. Het aantal contante betalingen is al drie jaar lang stabiel. Bij twee op de tien aankopen aan de kassa wordt met contant geld betaald. 

Contactloos betalen met een smartphone of watch wordt over het algemeen om verschillende redenen als veilig beschouwd.

Wij geven je 5 redenen waarom je met een gerust hart kan blijven pinnen!

  • Versleutelde gegevens: Net als bij contactloze betalingen met een fysieke betaalkaart worden de financiële gegevens van de gebruiker versleuteld voordat ze worden overgedragen tussen de smartphone en de betaalterminal. Dit vermindert het risico van onderschepping en misbruik van de gegevens tijdens de transactie.
  • Biometrische authenticatie: Veel smartphones bieden biometrische authenticatiemethoden zoals vingerafdrukscans, gezichtsherkenning of irisscans om de betaling te autoriseren. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe omdat alleen de eigenaar van de smartphone de betaling kan goedkeuren met behulp van hun unieke biometrische kenmerken.
  • Pincodevereisten: Sommige smartphones vereisen dat gebruikers een pincode invoeren voordat ze een contactloze betaling kunnen doen. Dit verhoogt de veiligheid, vooral in gevallen waarin biometrische authenticatie niet beschikbaar is of niet wordt gebruikt.
  • Tokenisatie: Bij contactloos betalen met een smartphone wordt vaak gebruikgemaakt van tokenisatie, waarbij een unieke token wordt gegenereerd voor elke transactie in plaats van het eigenlijke kaartnummer. Dit vermindert het risico van fraude omdat de echte kaartgegevens niet worden gedeeld tijdens de transactie.
  • Fraudebescherming door banken: Banken en betaalproviders bieden vaak fraudedetectie- en preventiesystemen die verdachte activiteiten opsporen en blokkeren. Dit omvat het monitoren van transactiepatronen en het snel reageren op ongebruikelijke activiteiten om fraude te voorkomen.

Tip van Cloud Solutionz: hoewel contactloos betalen met een smartphone over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk dat gebruikers hun apparaat up-to-date te houden met de nieuwste beveiligingsupdates, sterke toegangscodes te gebruiken en voorzichtig te zijn bij het delen van persoonlijke informatie of het installeren van onbekende apps.