Vandaag dus het weer de dag om je bewust te maken van de digitale informatie die je als organisatie hebt verzameld en met name hoe kwetsbaar die eigenlijk is. Op Wereld Back-up Dag staan we hier even bij stil: het is dé dag om jouw data te beschermen en dataverlies te voorkomen.

Een back-up maken is van essentieel belang en wel om verschillende redenen. Wij benoemen er 6 voor je:

  • Gegevensverlies voorkomen: Computers kunnen falen, harde schijven kunnen crashen, bestanden kunnen per ongeluk worden verwijderd, enzovoort. Een back-up zorgt ervoor dat zelfs als er iets met de originele gegevens gebeurt, je nog steeds een kopie hebt om op terug te vallen.
  • Bescherming tegen malware en cyberaanvallen: Malware zoals ransomware kan bestanden versleutelen en onbruikbaar maken totdat er losgeld wordt betaald. Met regelmatige back-ups kun je je systeem herstellen zonder te betalen of gegevens te verliezen.
  • Natuurrampen en fysieke schade: Brand, overstromingen, diefstal en andere natuurrampen kunnen fysieke schade veroorzaken aan je apparaten en opslagmedia. Een externe back-up die op een andere locatie wordt bewaard, kan deze gegevens beschermen tegen dergelijke incidenten.
  • Gemoedsrust: Weten dat je een back-up hebt, geeft gemoedsrust. Het maakt je minder bezorgd over het per ongeluk verwijderen van belangrijke bestanden of het falen van je hardware.
  • Herstel van eerdere versies: Soms wil je teruggaan naar een eerdere versie van een bestand, misschien omdat de recentste versie beschadigd is of omdat je een wijziging ongedaan wilt maken. Met back-ups kun je eerdere versies van bestanden herstellen.
  • Overgang naar nieuwe apparaten: Als je van apparaat verandert, zoals bij het upgraden van een computer of smartphone, kun je je gegevens gemakkelijk overbrengen van de ene naar de andere door een back-up terug te zetten.

Kortom, back-ups zijn van cruciaal belang om de integriteit en beschikbaarheid van je gegevens te waarborgen, zowel voor persoonlijk gebruik als voor bedrijfskritische systemen.

Wil advies voor het maken van back-ups? Bel 030 – 227 23 10 voor een vrijblijvend advies!