Microsoft wil het mogelijk maken dat gebruikers Windows-updates kunnen installeren zonder dat ze hun computer opnieuw hoeven op te starten. Gebruikers zouden daardoor minder tijd kwijt zijn aan het updaten van hun pc.

Microsoft test de mogelijkheid om beveiligingsupdates van Windows binnen te halen zonder een verplichte reboot.

Dat ontdekte Windows Central in een testversie van het besturingssysteem. Deze updatemethode wordt hotpatching genoemd. Microsoft maakt daar onder meer al bij zijn Xbox-gameconsoles gebruik van. Die hoeven niet na iedere update opnieuw opgestart te worden.

Als Windows gebruik gaat maken van hotpatching, houdt dat in dat de maandelijkse beveiligingsupdates sneller geïnstalleerd kunnen worden zonder dat de gebruiker er hinder van ondervindt. De updates waarbij nieuwe functies worden toegevoegd, vereisen echter nog wel een reboot. Die vinden ongeveer om de drie maanden plaats. Ook als er een acuut beveiligingslek wordt ontdekt en Microsoft een extra update moet uitbrengen om het te dichten, moet de pc wel opnieuw worden opgestart.

Hoewel Microsoft nog niet heeft bevestigd dat het werkt aan deze functie, beweert Windows Central van anonieme bronnen te hebben gehoord dat deze later dit jaar voor iedereen beschikbaar moet komen. Hotpatching zou tegelijk met Windows 11-versie 24H2 beschikbaar komen, de grootste Windows-update van het jaar. Daarmee worden vaak veel nieuwe functies van het besturingssysteem tegelijk uitgebracht.