De criminele ransomwarebende Lockbit lijkt weer actief te zijn. Een week geleden werd de website van Lockbit door internationale veiligheidsdiensten overgenomen, maar nu is een nieuwe site van de bende actief op het darkweb.

“De FBI maakt me niet bang en kan me niet stoppen”, schrijft de anonieme leider van Lockbit.

Met de verstoring van Lockbit leek het er vorige week op dat de bende werd opgerold. Dat blijkt niet het geval. Op de nieuwe site melden de criminelen weer nieuwe slachtoffers te hebben gemaakt, schrijft Bleeping Computer.

Lockbit schrijft dat de FBI de website kon hacken omdat een server niet op tijd was geüpdatet. “Omdat ik al vijf jaar zwem in het geld ben ik lui geworden”, schrijft de bendeleider in een lang bericht op het darkweb. Vanwege die lakse houding zou hij weinig acht hebben geslagen op een foutmelding op de Lockbit-servers. Maar de nieuwe server is weer helemaal bij, meldt hij.

10 miljoen dollar voor gouden tip naar Lockbit-leider

Het is nog steeds niet bekend wie de leider van Lockbit is. De FBI heeft 10 miljoen dollar over voor de gouden tip die tot de identiteit van de criminele hacker leidt.

De FBI heeft veel minder informatie in handen dan ze beweren, meldt Lockbit. Ook zou de dienst over weinig zogeheten decryptors, waarmee versleutelde bestanden te openen zijn, beschikken. Het is niet bekend in hoeverre de groep de waarheid spreekt. Volgens Bleeping Computer hoopt Lockbit met de tekst zijn beschadigde reputatie te herstellen.

Ondertussen blijft Lockbit uitdagen. De bende dreigt vaker overheidsinstanties te willen aanvallen, omdat zij wil zien of politiediensten de criminele bende opnieuw kunnen raken.