Microsoft gaat e-mail die vanaf kwetsbare Exchange 2016/2019-servers naar Exchange Online wordt verstuurd vanaf volgend jaar mei blokkeren. Exchange 2007 is al in augustus aan de beurt, gevolgd door Exchange Server 2010 en 2013 in respectievelijk november en februari. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt. Volgens het techbedrijf wordt de maatregel genomen om het “Exchange-ecosysteem” te beschermen en is het geen manier om klanten naar de cloud te krijgen.

Exchange Server 2007, 2010 en 2013 zijn inmiddels end-of-life en ontvangen geen beveiligingsupdates meer. Exchange 2016 en 2019 worden nog wel door Microsoft ondersteund, maar alleen als die een bepaalde Cumulative Update (CU) hebben geïnstalleerd. Wanneer een Exchange 2016/2019-server geen up-to-date CU-versie draait, beschouwt Microsoft die als kwetsbaar. Om het aantal kwetsbare Exchange-servers terug te dringen kondigde Microsoft begin dit jaar het plan aan om mail afkomstig van deze servers en bedoeld voor Exchange Online te blokkeren.

Zodra een kwetsbare Exchange-server verbinding maakt met Exchange Online voor het afleveren van e-mails zal dit in het Exchange admin center van de kwetsbare server worden gemeld. Beheerders krijgen dan dertig dagen de tijd om actie te ondernemen. Na deze periode zal Exchange Online beginnen met het “throttelen” van verbindingen afkomstig van de server en een SMTP 450 foutmelding geven. In eerste instantie zal het throttelen vijf minuten per uur zijn, maar dit zal met de tijd verder toenemen.

Als deze maatregel niet helpt zal Exchange Online beginnen met het blokkeren van verbindingen, en daarmee e-mails, afkomstig van de kwetsbare Exchange-server. Ook de periode dat Exchange Online verbindingen blokkeert vindt geleidelijk plaats, totdat het helemaal niet meer mogelijk is om vanaf de kwetsbare Exchange-server e-mails naar Exchange Online te sturen. Microsoft was oorspronkelijk van plan om eind mei met het waarschuwen van Exchange 2007-beheerders te beginnen, maar heeft nu besloten om hier een maand mee te wachten. Daardoor is de hele tijdlijn met een maand verschoven.

Image