Hoeveel accounts heb jij waarvoor je ook weer een wachtwoord hebt? Precies, het antwoord moet je ons schuldig blijven vermoed ik.

 De één gebruikt een post-it of notitieboekje om dit allemaal op te slaan, de ander een word/kladblok bestand, een programma op de computer of een specifieke applicatie.

Maar wat werkt nu eigenlijk het beste, is het meest betrouwbaar en veilig? Omdat het vandaag ‘Verander je Wachtwoorden dag’ is, hebben we het even voor je op een rijtje gezet.

  • Een post-it/notitieboekje is niet gebruiksvriendelijk, betrouwbaar noch veilig, want iedereen kan het op je bureau zien liggen en overnemen.
  • Een word/kladblok bestand is misschien wel gebruiksvriendelijker, maar is ook niet veilig of betrouwbaar, want het staat op je computer en een ander kan er zo bij. Bovendien kan je er niet bij, als je het wachtwoord om in te loggen kwijt bent.
  • Wanneer je een programma hiervoor op je computer gebruikt kom je al dichter in de buurt van waar je naartoe wil werken.
  • Een Password Manager is de veiligste manier om je online identiteit het best te beschermen. Bij zo’n app hoef je namelijk maar 1 sterk hoofdwachtwoord te onthouden, en eventueel een MFA (Mutli-factor Authentification) en hierbinnen worden al je gebruikersnamen en wachtwoorden opgeslagen.