De beruchte hackersbende Lockbit, die wereldwijd organisaties penetreerde met gijzelsoftware, is overgenomen door de autoriteiten. Dat melden diverse media, waaronder De Volkskrant. Lockbit werd in Nederland bekend vanwege het hacken van de KNVB. 

In september van 2023 werd bekend dat de KNVB losgeld aan Lockbit had betaald, om te voorkomen dat privé-informatie van Oranje-internationals open en bloot op straat kwam te liggen. De Nederlandse voetbalbond bevestigde dit destijds. De KNVB was even daarvoor gehackt. Gegevens van paspoorten, maar ook medische dossiers en woonadressen werden buit gemaakt door Lockbit, dat volgens diverse internationale media opgericht is door Russische hackers. 

De hackersgroep plaatste de namen van de gemaakte slachtoffers op een eigen website, maar die website is nu niet langer in eigen handen. Na een gezamenlijke operatie van zowel Amerikaanse als Briste veiligheidsdiensten, Europol én de Nederlandse politie, is de site overgenomen. Of er ook leden zijn aangehouden, is op dit moment niet duidelijk.

De KNVB betaalde in september van vorig jaar om en nabij de één miljoen euro aan losgeld, zo wist RTL Nieuws destijds te melden. “Onderzoek kon niet uitwijzen welke gegevens daadwerkelijk waren buitgemaakt of ingezien”, tekende de bond op. “Dit stelde ons voor een dilemma zonder een optie die voor ons prettig voelde. Het voorkomen van een dergelijke verspreiding weegt voor de KNVB uiteindelijk zwaarder dan het principe om ons niet te laten afpersen.”