De Europese Digital Markets Act, die onder andere verplicht dat grote chatdiensten interoperabel zijn waardoor gebruikers straks via de ene app berichten naar de andere kunnen sturen, gaat vandaag in. De DMA stelt met name aan grote platforms allerlei regels en verplichtingen. Zo mogen app-ontwikkelaars niet meer worden gedwongen om het betaalsysteem van de betreffende appstore te gebruiken en mogen platforms eigen producten of diensten niet bevoordelen, bijvoorbeeld door ze bovenaan de zoekresultaten te zetten.

De DMA regelt ook dat gebruikers data van het ene platform naar een ander platform kunnen meenemen en vooraf geïnstalleerde apps kunnen verwijderen. Verder komt er een ruimere meldingsplicht om fusies en overnames in de digitale economie te kunnen beoordelen. Tevens kunnen gebruikers van grote chatdiensten straks individuele berichten van de ene naar de andere berichtendienst sturen.

“We hebben voor elkaar gekregen dat chatapps voortaan interoperabel moeten zijn, zodat je vanaf Signal naar WhatsApp berichtjes kan sturen en vice-versa. Daarnaast pakken we de datamacht aan door te eisen dat poortwachters data niet meer mogen combineren”, zo liet Europarlementariër Paul Tang eerder al weten.

De regels gaan voor de tien tot vijftien grootste platforms met een poortwachtersfunctie gelden. Vanaf september zal de Europese Commissie besluiten welke platforms als poortwachter worden aangemerkt. Poortwachters hebben daarna zes maanden om aan de regels van de DMA te voldoen. Deze groep online platforms moet zich dan ook aan diverse verboden en verplichtingen houden op straffe van hoge boetes.

Een platform valt als poortwachter onder de DMA als het dezelfde dienst in ten minste drie EU-lidstaten levert en in de laatste drie jaar een jaaromzet van 7,5 miljard euro in de EU had of als het een marktwaarde heeft van minstens 75 miljard euro in het afgelopen jaar. Ook moet zo’n platform gedurende drie jaar ten minste 45 miljoen actieve eindgebruikers hebben en ten minste tienduizend zakelijke gebruikers die in de EU gevestigd zijn.