Twee dagen na een aankondiging van Google, maakt ook Microsoft bekend een op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde assistent toe te voegen aan zijn kantoorsoftware. De assistent, genaamd Copilot, wordt geïntegreerd in alle onderdelen van het Office-pakket, waaronder tekstverwerker Word, spreadsheetprogramma Excel, presentatiesoftware PowerPoint en e-mailprogramma Outlook.

De nieuwe assistent van Microsoft is gebaseerd op de nieuwste software van Microsofts partner OpenAI. Die software, met de naam GPT-4 werd eerder deze week onthuld.  Volgens OpenAI zelf moet GPT-4 de prestaties van zijn voorganger – die de basis vormt voor onder meer tekstrobot ChatGPT en beeldgenerator DALL-E – ver moeten overstijgen. Zo zou GPT-4 bij de beste 10% scoren in een gesimuleerd toelatingsexamen voor advocaten, terwijl de vorige versie van het model bij de onderste 10% bleef steken.