Met cloud computing win je aan schaalbaarheid en flexibiliteit, terwijl je ook geen grote investeringen hoeft te doen in het periodiek upgraden of vervangen van fysieke hardware. De twee grootste en voornaamste aanbieders zijn Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure.

Hoewel er qua functionaliteiten, mogelijkheden en technologie best veel overlap is tussen AWS en Azure, zijn het toch echt verschillende platformen die elk hun eigen bijzonderheden en sterktes hebben. We zetten het even voor je op een rijtje!

  • Prijsstructuur: Amazon rekent per uur af, terwijl je bij Azure betaalt per minuut. Daarbij zijn Windows machines goedkoper bij Microsoft dan bij Amazon.
  • Netwerk: zowel Amazon als Azure biedt de gebruikers de mogelijkheid om een of meerdere virtuele private clouds op te zetten voor geisoleerde netwerken binnen het cloudplatform, waarbij Azure gebruik maakt van VNET-technologie.
  • Support: bij Azure betaal je een vast maandbedrag, de kosten van support bij AWS zijn gebaseerd op het maandelijkse gebruik.
  • Integratie en open source: AWS vormt een iets betere match met open source dan Azure.
  • Gebruiksvriendelijkheid: de interface van Azure is door de eenvoud gebruiksvriendelijker dan AWS.
  • Gebruik in hybride omgeving: hoewel AWS dankzij Snowball Edge en het partnerschap met VMware wel stappen zet in de juiste richting, is Azure met oplossingen als Azure StorSimple, Hybrid SQL Server en Azure Stack beter thuis in de wereld van hybride cloudsystemen.

Maar welk van de twee is nu het beste?

Beide platformen zijn goed en bieden de belangrijkste functionaliteiten die een moderne organisatie nodig heeft. Wat betreft rekenkracht, beschikbare functionaliteiten en configuratiemogelijkheden scoort AWS iets beter. Daar staat tegenover dat de virtualisatietechnologie van Azure wendbaarder en toegankelijker is voor andere besturingssystemen.

Daarnaast is Azure de marktleider op het gebied van hybride cloudsystemen, terwijl de support van Azure omvangrijker, flexibeler geprijsd en makkelijker te begrijpen is dan die van AWS. Tot slot krijg je met Azure de beschikking over een uitgebreid ecosysteem (Office 365, Teams, SharePoint en Dynamics) voor het samenwerken op afstand.

Wil je weten welk platform bij jouw organisatie het beste past?