Het is natuurlijk heel handig dat je als ouder precies kunt zien wat jouw kind doet door middel van verslagen, foto’s en filmpjes via een app vanuit het kinderdagverblijf. 

Maar dit roept ook wel de vraag op of dit veilig genoeg wordt afgeschermd voor derden. Want hoe vaak horen we tegenwoordig wel niet dat zelfs grote Nederlandse ondernemingen slachtoffer worden van cybercriminelen? Dus waarom zou het kinderdagverblijf geen slachtoffer kunnen worden? En laten we eerlijk zijn, als de gegevens, voornamelijk videobeelden en foto’s van kinderen, onbedoeld en ongewild op straat komen te liggen, kan dit in verkeerde handen vallen en dat willen we allemaal niet. 

In hoeverre wordt deze veiligheid in acht genomen en voldoet een app aan de voorschriften? 

 De veiligheid van een app van een kinderdagverblijf kan afhangen van verschillende factoren, zoals het ontwerp, de implementatie en de aandacht voor beveiligingsmaatregelen. 

  • Gegevensbescherming: Het is van cruciaal belang dat de app voldoet aan de vereisten voor gegevensbescherming, vooral wanneer het persoonlijke informatie van kinderen en hun ouders bevat. Zorg ervoor dat de app voldoet aan de relevante privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie. 
  • Veilige gegevensoverdracht: Zorg ervoor dat de app gebruikmaakt van versleutelde verbindingen (bijvoorbeeld HTTPS) bij het verzenden van gevoelige gegevens tussen apparaten en servers. Dit helpt om te voorkomen dat onbevoegden de gegevens onderscheppen. 
  • Toegangsbeheer: Implementeer adequate toegangscontroles om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot bepaalde functies en gegevens binnen de app. 
  • Updatebeleid: Een veilige app wordt regelmatig bijgewerkt om kwetsbaarheden te verhelpen en de beveiliging te verbeteren. Controleer of het kinderdagverblijf actief werkt aan het onderhouden en updaten van de app. 
  • Authenticatie en beveiliging: Als de app ouders de mogelijkheid biedt om de voortgang of activiteiten van hun kinderen te volgen, moet er voldoende aandacht zijn voor ouderlijk toezicht. Dit omvat sterke authenticatie en beveiliging tegen ongeautoriseerde toegang. 
  • Beveiliging tegen malware: Zorg ervoor dat de app wordt beschermd tegen kwaadaardige software. De app moet bijvoorbeeld niet gevoelig zijn voor manipulatie door externe bronnen. 
  • Transparantie: Het kinderdagverblijf zou transparant moeten zijn over hoe gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld binnen de app. Dit zou duidelijk moeten worden gecommuniceerd naar ouders. 
  • Beveiliging van kinderen tegen ongepaste inhoud: Als de app inhoud bevat waartoe kinderen toegang hebben, moet deze zorgvuldig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat deze geschikt en veilig is. 

Allemaal factoren die kunnen bijdragen aan een veilige omgeving waarin gegevens worden gedeeld met meerdere partijen en dus van wezenlijk belang zijn om deze gegevens uit handen van derden te houden. Bij Cloud Solutionz adviseren wij kinderdagverblijven in dit proces en helpen wij ze de veiligheid te waarborgen. 

Benieuwd hoe veilig jullie app is en welke mogelijkheden er zijn om de app optimaal te beveiligen?  

Onderneem direct actie!